Holčovice - základní turistické informace

01.06.2012 09:00

Holčovice - aktivní dovolená v krásné přírodě
Holčovice jsou podhorská obec, kterou najdeme severovýchodním směrem od města Vrbno pod Pradědem. Součástí obce Holčovice jsou také nedaleké osady a to Hejnov, Dlouhá Ves, Jelení, Spálené a Komora. Západním směrem od Holčovice leží Město Albrechtice, jihozápadním směrem obec Karlovice a západním směrem se rozprostírá chráněná krajinná oblast Jeseníky. Obcí protéká řeka Opavice. Od okrajových částí obce se zvedají zalesněné stráně vrcholků Jeseníků. Na území obce Holčovice byly vybudovány dva lyžařské vleky, jeden z vleků najdeme nedaleko středu obce nad místem, kde stávala pila. Druhou sjezdovou trať s vlekem najdeme v blízkosti penzionu Zamo v osadě Spálené. V severní části osady Hejnov je ranč s chovem koní a naproti nedaleko ranče najdeme plastiky pravěkých zvířat. Holčovicemi prochází trasa dálkové cyklostezky a to Slezská magistrála, na kterou v obci navazuje lokální cyklistická trasa, po které se jižním směrem můžeme vydat přes Karlovice a Vrbno do Karlovy Studánky. Holčovicemi prochází zelená a modrá turistická trasa. Po modré severním směrem dojdeme přes vrchol Solná hora ( 867 m.n.m.) k Vojtěchovu prameni. Jihozápadním směrem po modré dojdeme do města Vrbno pod Pradědem. Vydáme-li se z Holčovic severozápadním směrem po zelené značce dojdeme do obce Heřmanovice. Jihovýchodním směrem nás zelená dovede do Města Albrechtice.

rozcestník zátiší Turistické trasy Komora
Lesní zátiší je rozcestí na zelené a modré turistické trase. Rozcestník je umístěn v západní části obce Holčovice v blízkosti penzionu Lesní zátiší. Rozcestí je umístěno u křižovatky silnic a u soutoku Komorského potoka a Opavice. Severním směrem po modré dojdeme z tohoto rozcestí na vrchol Solná hora ( 867 m.n.m.) a jihozápadním směrem nás modrá značka dovede do Vrbna pod Pradědem. Východním směrem po zelené se vydáme do Města Albrechtice a opačným směrem vede zelená značka do obce Heřmanovice.


 

nová komora Nová Komora
Nová Komora je rozcestí modré a zelené turistické trasy a nachází se u severního okraje stejnojmenné rekreační osady Nová Komora. Tato osada se rozkládá severozápadně od obce Holčovice. Východním směrem se nad rozcestím zvedá Komorský vrch ( 738 m.n.m.). Po modré i zelené značce dojdeme k tomuto rozcestí právě z obce Holčovice. Modrá značka dále pokračuje severním směrem přes Solnou horu ( 867 m.n.m.) k Vojtěchovu prameni. Po zelené značce se z tohoto rozcestí vydáme přes rozcestí Hraniční cesta do obce Heřmanovice. Cca 15 km je dlouhá trasa z Komory na Biskupskou kupu.

 

 

jelení a dlouhá ves Jelení a Dlouhá Ves
U Holčovic je rozcestí zelené a modré turistické značky a nachází se jihovýchodním směrem od obce Holčovice. Rozcestník je umístěn na sloupku u okraje silnice vedoucí z Holčovic přes osadu Česká Ves do Města Albrechtice a v místech křižovatky s polní cestou. Od rozcestníku je pěkný výhled na panorama vrcholků Nízkého Jeseníku. Po zelené značce dojdeme k tomuto rozcestí z obce Holčovice a značka dále pokračuje přes osadu Česká Ves a Žáry do Města Albrechtice. Modrá značka nás zavede k tomuto rozcestí z osady Staré Purkartice.

 

 

spálené Spálené
Osada Spálené je místní částí obce Holčovice a leží západním směrem od obce. Spálené je malá podhorská osada, využívaná k rekreačním účelům. Od okrajových částí osady se zvedají zalesněné stráně okolních kopců, severním směrem vrcholku Na Spáleném ( 793 m.n.m.) a jižním směrem Moravského kopce ( 782 m.n.m.) a Osičky ( 734 m.n.m.). V části osady nazývané Ptáčník se nachází daňčí farma. Osadou protéká řeka Opavice, do které v západní části osady ústí potok Tisová. Osadou prochází modré turistická značka vedoucí z Vrbna pod Pradědem a přes osadu dále pokračuje na Solnou horu ( 867 m.n.m.). Kromě turistické trasy vede přes osadu cyklostezka nesoucí název Slezská magistrála.